Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A prezentációk elmélete és gyakorlata

Ezt a kurzust a Zsigmond Király Egyetemen 2006 óta tartom, nappali és levelezős hallgatóknak. A kurzus vetített anyaga itt érhető el.

Figyelem! A prezentációk nem elektronikus jegyzetek, hanem csak prezentációk! Tehát csupán ezekből nem lehet tanulni, így sajnos, meg is kell engem hallgatni...

Prezentációelmélet 1.

A prezentációk elmélete és gyakorlata

Prezentációelmélet 2.

Prezentációelmélet 2.

Az évek során több kitűnő munka született, valamint szükségessé vált egy publikus tárhely, ahova a hallgatók feltölthetik munkájukat. A Box.com nevű felhő-alapú, ingyenes tárhely ideálisnak bizonyult erre a célra.

box.net_app_icon.jpg

További hasznos linkek erről az oldalról:

http://www.t-v-a.hu/cikkek/tanuljunk-egyutt---kommunikacio-/szinek-es-kommunikacio.html

http://www.t-v-a.hu/cikkek/tanuljunk-egyutt---kommunikacio-/a-kommunikacio-paradoxonjai.html

 

A kurzus teljesítésének követelményei

 

1. Egy prezentáció elkészítése. A prezentációt ppt vagy pptx formátumban kell elkészíteni, és a box.com megfelelő mappájába (ZSKE) feltenni. Célszerű külön mappát létrehozni (ahogyan a korábbi hallgatók is tették), a fájlt az alábbiak szerint pontosan kell elnevezni. A mappa nélkül feltett anyagokat nehezebben lehet megtalálni, mert a box a mappákat rendezi előre.
A mappába a ppt-n kívül érdemes feltenni a használt, különleges betűtípust (ttf), és minden olyasmit, ami a prezentáció futtatásához esetleg szükséges.

A prezentáció címe tartalmazza a készítő nevét (NEM az EHA-kódját!) és a kurzuskódot, pl. kovacsjanos-B-KOM037-N.ppt


FIGYELEM!
A fájlnév rendkívül fontos az azonosíthatóság szempontjából! Ha a fájlnév nem megfelelő, lehet, hogy tévesen kerül be a jegy az ETR-be, és később is nagyon nehéz visszakeresni.


Formai követelmények: minimum 10 dia, igényes képanyag és forrásmegjelölés (lehetőleg minél kevesebb Wikipedia). Ld. a leggyakoribb hibákat a hibalista.txt-ben. Ezeket lehetőleg ne kövessük el!

Tartalmi követelmények: szabadon választott téma, amely alkalmas látványos, érdekes vizuális feldolgozásra és kreatív munkára. Minden diának tartalmaznia kell szöveges és képi elemeket is. Csupán képeket tartalmazó (slideshow), illetve csak szöveges diasor nem fogadható el. 

Az elbírálás alapja elsősorban a látványvilág, a vizuális megjelenítés, a színek és formák tudatos, megtervezett használata, a képek minősége. Lehetőleg ne használjunk beépített, standard háttereket, formázatlan/rosszul formázott beszúrt képeket, "ömlesztett" szövegeket, ügyeljünk a megfelelő betűtípusokra. Igyekezzünk egységes szín- és látványvilágot megteremteni.


FIGYELEM! Nem a téma számít tehát, hanem a látvány! Olyan témát válasszunk, amit igényesen meg is tudunk jeleníteni.


2. Követelmények csak nappali tagozaton: az elkészült prezentáció bemutatása. 
Az elbírálás alapja - a fentieken túl - az előadó megjelenése, ruházata, beszédmódja, metakommunikációja.
A nappali tagozatos teljesítménybe beszámít az órákon való aktív részvétel is. Ha a nappali tagozatos hallgató - indokolt esetben - nem mutatja be az előadást, a feltöltött munkára legfeljebb hármast kaphat (kivétel, ha egészen kiváló munkát készít).

FIGYELEM!
Az indokolt eset kategóriájába semmiképpen nem tartozik az, ha az utolsó egy-két órán valaki nem tud megjelenni, hiszen cca négy hónap áll rendelkezésre a bemutatóra.
Előfordul, hogy valaki nem jár órára, nem ismeri a követelményeket és az utolsó pillanatban kapkod, hogy valahogy meglegyen a kreditszáma. Ezt sajnos, a fentiekkel összefüggésben, elfogadni nem tudom, ilyenkor újra fel kell a kurzust venni.

Szabályok:

Lehetőség van egymás anyagainak megtekintésére, azonban egymás anyagainak módosítása, törlése stb. (nyilvánvalóan) tilos.

Javaslat: érdemes elgondolkodni azon, hogy a feltöltött anyagok közül melyik, miért tetszik, illetve melyik miért nem. Aki erre rájön, félig-meddig már meg is csinálta saját, tökéletes prezentációját...  

Egymás munkáiból lehet a legjobban tanulni. Aki ennek ellenére olyan anyagot szeretne feltölteni, amelyet bármilyen okból nem kíván mások számára is láthatóvá tenni, használjon jelszavas tömörítést a PowerPointban vagy pl. Winrar programmal, és a jelszót küldje el emailben (tva@mail.com) nekem - de ezt csak indokolt esetben tegye.

A box.com lehetőséget ad arra is, hogy a feltöltött állományokat (illetve azok linkjét) egymással meg lehessen osztani. Használják ki ezt a lehetőséget!

A "segítség" mappában példákat és egy eredeti (bár kissé megkopott) Microsoft-oktatóanyagot a PowerPoint használatáról lehet találni. Feltettem néhány cikkemet is, ami a Gazdasági Élet és Társadalomban jelent meg, hasonló témában.
Érdemes körülnézni a "Kitűnő anyagok" mappában, ahova néhány valóban figyelemreméltő prezentációt töltöttem fel. Ez az a színvonal, amelyet el kell(ene) érni.

Ez a szöveg, valamint egy lista a leggyakoribb hibákról, szintén megtalálható a cloud-on.

Sikeres prezentációkat és nyugodt vizsgázást kívánok!

T. Várkonyi Attila